Diputació de Girona

 

Presentació

 

Encetem la dissetena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) amb un somriure als llavis. És un somriure de satisfacció i d’agraïment. A la Diputació de Girona estem feliços perquè aquest festival s’ha convertit, indiscutiblement, en un referent entre els certàmens de renom adreçats a companyies amateurs, tant del nostre país com d’arreu d’Europa. El FITAG és un festival ple de vitalitat ―vitamínic, en diríem―, que omple d’espectacles diversos indrets de la ciutat, i que creix i s’estén a altres municipis de la demarcació mitjançant la marca «FITAG als municipis». També estem especialment contents perquè en aquesta edició certifiquem el compromís ferm de la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb el FITAG.

Ens satisfà igualment constatar que les companyies amateurs de les comarques de Girona no només es consoliden sinó que algunes ja transcendeixen l’àmbit municipal i el de la demarcació. Tenen la vista posada als escenaris de tot el país, i les que han tingut més sort i més constància les podem trobar més d’un cop en la llista de companyies que competeixen en certàmens de caire internacional.

Hem d’agrair a tots els que integren aquestes companyies l’esforç de mantenir viva i modernitzar una tradició, la del teatre, que forma part de la història de la nostra cultura i de la nostra manera de ser. Dels misteris medievals a les paròdies de Pitarra, passant pels drames de Guimerà i la transgressió de la Fura dels Baus, hi ha un llarg camí farcit d’obres mestres, d’autors que perviuen en el nostre llegat i de companyies i persones (actors, actrius, directors...) que han convertit Catalunya en un far de la cultura teatral a escala europea. Ahir i avui.

El fet que puguem continuar sent aquest referent per a altres cultures depèn ben bé de nosaltres mateixos. Mentre conservem l’esperit indòmit que ens caracteritza; mentre tinguem la necessitat d’experimentar; mentre sigui vital per nosaltres abocar sobre els escenaris els drames i alegries de la quotidianitat, no perdrem pistonada. El FITAG demostra que disposem d’una bona pedrera i que tenim molt per oferir; i el més important: que volem ser escoltats i reconeguts com a representants d’una cultura amb múltiples accents, la catalana, allà on anem.

Pere Vila i Fulcarà
President de la Diputació de Girona

 

 

.......................................................

 

 


 

Encarem aquesta dissetena edició del FITAG com si tot tornés a començar. El FITAG és un festival que defuig la rutina, la comoditat i la gestió automatitzada, perquè creu en la màxima que el teatre és viu i canviant, s’adapta als temps i evoluciona. Sentim que entrem en una nova etapa en el món del teatre anomenat amateur, no-professional, independent, universitari, d’iniciació, de base... Potser hem deixat enrere el romanticisme per entrar en temps de modernitat i evolució. Cada cop més, el teatre amateur i el teatre professional escurcen distàncies i admeten que es necessiten, i arribem a aquella expressió tan mastegada que diu que «els extrems es toquen». És per això que el FITAG és més orella que boca, és més paraigua que vitrina, és més mà oberta que contracte tancat. El que ens apassiona és intentar trobar nous ponts de col·laboració amb institucions, federacions, associacions internacionals i festivals que treballen el mateix sector que nosaltres. Ens agrada més el moviment que l’estatisme. I la ciutat de Girona és el marc perfecte per treballar tranquils, sense pressions, amb una proximitat real i quotidiana, acompanyats d’altres pobles i ciutats properes que ens ajuden a transmetre, entre tots, aquest missatge de picar pedra per construir no una obra efímera, sinó una àgora, una platea, una sala de debat o simplement una plaça pública per compartir-hi vida i teatre. Des de Catalunya fem una crida al món i convoquem a Girona, enguany del 29 d’agost al 2 de setembre, totes les superheroïnes i els superherois que han fet del teatre la seva força, els seus superpoders per viure i conviure.

 

 


Martí Peraferrer i Vayreda
Director del FITAG