FITAG IN NEIGHBORHOODS. ESPECTACLE 20 EDICIONS. GIRONA PREN VIDA

FITAG: A symbol of resistance

 

True to its tradition of theatre that is alive, changing, and adapted to current times, in this strange and complicated year, a part of which we had to spend in lockdown, August arrives and marks the 20th edition of the Girona International Amateur Theatre Festival. From August 25th to the 29th, the Girona region will once again become an epicenter of artistic explosion, as it has been since the first edition of El Pati, in 1998.

Not only does FITAG provide a rare chance to discover the hidden talents of amateur theatre companies, but because of its idiosyncrasies, it is also an excellent opportunity to fall in love with the cities and towns in Girona, and its people. The festival weaves together the cultural, patrimonial, and physical reality of our region, thanks to the efforts to decentralize the events; which enriches the proposal encouraged by the Diputació de Girona.

The large crowds that attend the festival, which seem to get bigger each year, are a testament to the quality of the trademark event, which is adored by the participants and audience alike, as well as the cultural programmers. Although this year, FITAG is going to be special, not just because it is the 20th edition, but because it has had to adapt to the new reality we are living in, which requires reducing seating capacity and keeping a safety distance. But the theatre knows how to adapt to the times and it evolves alongside them; which is exactly why it will return, putting in all the effort necessary, and will once again host a world-class show.

Every cultural event that takes place in our region is a window that we open to the world to get to know us. We have always been able to take advantage of this as well, to improve as a society by exchanging experiences with other cultures, both near and far. This year, FITAG will be welcoming theatre companies from our country and countries nearby, but nonetheless will continue to be a festival of reference when it comes to amateur, non-professional, independent, collegiate, beginner and community theatre.

Once again, the theater will become the agora where people come together to share laughs and tears thanks to the magic of the stage. For this reason alone, FITAG is a symbol of strength and resistance and deserves a big round of applause again this year.

 

Albert Piñeira
Assistant Vice President of the Diputació de Girona

Comerç i cultura

 

Girona ha consolidat en els darrers anys el seu posicionionament cultural a nivell nacional i internacional. Aquest posicionament es basa en dos pilars fonamentals, un patrimoni històric i artístic de primer nivell, i un sector creatiu, potent, actiu i competitiu.

L’excel·lència cultural que ha assolit la ciutat és fruit del treball conjunt dels diferents agents privats i públics que configuren el sector de la cultura, un sector que des de l’Ajuntament de Girona considerem clau i estratègic per a la dinamització del teixit econòmic i social de la nostra ciutat. Un exemple de l’aposta que s’està fent des del consistori en l’àmbit cultural és l’impuls i el desenvolupament del “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial”, amb l’objectiu d’incentivar aquest sector per tal que esdevingui un dels eixos vertebradors d’especialització econòmica del territori.

El dinamisme cultural de Girona, amb esdeveniments i festivals d’una gran qualitat repartits al llarg de tot l’any, potencia alhora l’atractivitat de la ciutat com a destinació turística. Un dels esdeveniments anuals de referència que acull la ciutat és el FITAG, que enguany celebra la seva vintena edició, i que torna a situar Girona i la demarcació en l’epicentre internacional del teatre amateur. Un festival que any rere any ha sabut innovar, aportant un toc diferencial a un esdeveniment totalment consolidat a la ciutat. Les càpsules teatrals que es representaran durant la present edició en diferents aparadors comercials, i que vinculen la cultura i el comerç, n’és només una petita mostra.

Els 20 anys del FITAG arriben en un moment difícil per al conjunt de la ciutadania, en el què les sinèrgies entre els diferents agents i sectors econòmics són ara més importants que mai per a reactivar la ciutat en tots els àmbits. Un moment en el què cal posar encara més en valor l’esforç que s’està fent per donar continuïtat a l’activitat econòmica i als esdeveniments en el nou context que estem vivint com a conseqüència de la pandèmia del Covid-19. El FITAG és un clar exemple d’aquest esforç i capacitat de superació. Des de l’Ajuntament de Girona volem reconèixer la gran tasca que fa el festival per continuar posicionant la ciutat com una destinació cultural de primer ordre malgrat les dificultats.

Felicitem doncs al FITAG per el seu vintè aniversari i desitgem un bon festival a tothom.

 

Glòria Plana i Yanes
Tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona

Per molts anys FITAG! Per molts anys comerç! Per molts anys Girona!

 

Curiosament, el FITAG va néixer el mateix any que la nostra associació i malgrat la distància dels sectors d’activitat que representem, compartim uns valors que ens guiaran sempre: la devoció per la nostra feina, la passió per la nostra gent, pel nostre territori i per la nostra cultura. També compartim la tenacitat necessària per mirar sempre endavant i la capacitat imprescindible per innovar-nos i transformar-nos malgrat les adversitats.

Girona és cultura i Girona és comerç. La simbiosi d’ambdues activitats combinades virtuosament és FITAG, un festival que ha sabut enamorar companyies amateurs d’arreu del món i amants del teatre de totes les condicions, un festival valent que ha enamorat també el nostre comerç.

Aquest any, el FITAG esdevé ben especial per a nosaltres, per al petit comerç de Girona, i li estem immensament agraïts per deixar-nos formar-ne part a través dels aparadors teatrals, una proposta increïblement original que de ben segur farà les delícies dels gironins i visitants.

Dotze botigues, dotze escenaris i un gran programa que ningú s’hauria de perdre. L’espectacle està servit i ho està al cor de la ciutat.

Volem expressar a l’organització del festival i a totes les persones que rere bastidors el fan possible, la nostra gratitud i a tots els comerciants que aquest any brinden les seves botigues, la seva implicació. Per molts anys FITAG!, per molts anys COMERÇ!, per molts anys GIRONA!, aquest agost, tornem a tenir un bon motiu d’alegria, d’orgull i de celebració.

 

Josep Maria Noguer i Perafita
President
Girona Centre Eix Comercial

Un projecte engrescador

 

Quan en  Martí Peraferrer, director de Fitag, em va proposar  la possibilitat de participar en la dinamització d’espais comercials de Girona, amb la idea d’obrir el Festival a la ciutat, em vaig traslladar  automàticament als meus inicis teatrals com a actor de carrer i a tants i tan bons records emmagatzemats en el meu disc dur, talla 60 per a barrets, i si, en aquest cas, podem utilitzar, a més, aquests petits espais que els comerços gironins ens han posat a disposició,  a manera de mini escenaris, quin millor aparador pot tenir aquest festival?

La resposta a aquesta proposta, coordinada de manera extraordinària per Cassandra Lungu, tant dels comerciants gironins com de les actrius i actors de la regió, ha estat il·lusionant de totes totes i la meva proposta artística partirà del producte específic sobre el qual se sustenten cadascuna de les botigues participants fins a trobar la teatralitat subjacent en qualsevol context, al llarg d’un procés creatiu curt però intens, per desenvolupar partitures escèniques basades en la gestualitat i recolzades en ambients sonors determinats, fins a poder gaudir amb els transeünts d’unes píndoles teatrals a peu de carrer durant els matins del FITAG.

 

Jesús Manchón
Director i pedagog teatral