FITAG EN LOS BARRIOS. ESPECTACLE 20 EDICIONS. GIRONA PREN VIDA

Un FITAG símbolo de resistencia

 

Fiel a su tradición de teatro vivo, cambiante y adaptado a la evolución de los tiempos, en este extraño y complejo año en que hemos tenido que vivir en parte confinados, llega agosto, y con este ya son veinte las ediciones del Festival Internacional de Teatro Amateur de Girona. Del 25 al 29 de agosto, las comarcas de Girona volverán a ser una concentración de explosión artística, como lo han sido desde aquella primera edición de El Pati, en 1998.

El FITAG no es solo una oportunidad única de descubrir los talentos que esconden las compañías con clara voluntad amateur, sino que, además, por su idiosincrasia, es una ocasión excelente para enamorarse de los pueblos y ciudades de Girona y de sus gentes. El Festival entrelaza la realidad cultural, patrimonial y física del territorio, al apostar por la descentralización de los espectáculos, lo que enriquece la propuesta que impulsa la Diputació de Girona.

El numeroso público que asiste al Festival, cada año en número creciente, avala la calidad de un certamen con sello de marca, muy apreciado por los participantes y por el público, y asimismo reconocido por los programadores culturales. Este año, sin embargo, el FITAG será especial, no solo porque llega a su vigésima edición, sino también porque se ha tenido que adaptar a la nueva realidad vigente, que obliga a reducir aforos y mantener espacios de seguridad. Pero el teatro sabe adaptarse a los tiempos y evoluciona conforme a ellos, y por eso vuelve, con el esfuerzo que haga falta, y logrará mantener una vez más una oferta de alto nivel.

Cada acontecimiento cultural que trasciende a nuestro marco territorial es una ventana que abrimos para que el mundo nos conozca. Siempre lo hemos sabido aprovechar para mejorar como sociedad con el intercambio de experiencias con otras culturas, tanto cercanas como lejanas. Este año el FITAG va a recibir a compañías de nuestro país y de países más cercanos, pero continuará siendo un festival de referencia, amateur, no profesional, independiente, universitario, de iniciación, de base.

El teatro volverá a convertirse en el ágora donde los ciudadanos nos encontramos para compartir risas y llantos gracias a la magia del escenario. Solo por este motivo, el FITAG es un símbolo de resistencia ¡y se merece un fuerte aplauso, un año más!

 

Albert Piñeira
Vicepresidente segundo de la Diputació de Girona

Comerç i cultura

 

Girona ha consolidat en els darrers anys el seu posicionionament cultural a nivell nacional i internacional. Aquest posicionament es basa en dos pilars fonamentals, un patrimoni històric i artístic de primer nivell, i un sector creatiu, potent, actiu i competitiu.

L’excel·lència cultural que ha assolit la ciutat és fruit del treball conjunt dels diferents agents privats i públics que configuren el sector de la cultura, un sector que des de l’Ajuntament de Girona considerem clau i estratègic per a la dinamització del teixit econòmic i social de la nostra ciutat. Un exemple de l’aposta que s’està fent des del consistori en l’àmbit cultural és l’impuls i el desenvolupament del “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial”, amb l’objectiu d’incentivar aquest sector per tal que esdevingui un dels eixos vertebradors d’especialització econòmica del territori.

El dinamisme cultural de Girona, amb esdeveniments i festivals d’una gran qualitat repartits al llarg de tot l’any, potencia alhora l’atractivitat de la ciutat com a destinació turística. Un dels esdeveniments anuals de referència que acull la ciutat és el FITAG, que enguany celebra la seva vintena edició, i que torna a situar Girona i la demarcació en l’epicentre internacional del teatre amateur. Un festival que any rere any ha sabut innovar, aportant un toc diferencial a un esdeveniment totalment consolidat a la ciutat. Les càpsules teatrals que es representaran durant la present edició en diferents aparadors comercials, i que vinculen la cultura i el comerç, n’és només una petita mostra.

Els 20 anys del FITAG arriben en un moment difícil per al conjunt de la ciutadania, en el què les sinèrgies entre els diferents agents i sectors econòmics són ara més importants que mai per a reactivar la ciutat en tots els àmbits. Un moment en el què cal posar encara més en valor l’esforç que s’està fent per donar continuïtat a l’activitat econòmica i als esdeveniments en el nou context que estem vivint com a conseqüència de la pandèmia del Covid-19. El FITAG és un clar exemple d’aquest esforç i capacitat de superació. Des de l’Ajuntament de Girona volem reconèixer la gran tasca que fa el festival per continuar posicionant la ciutat com una destinació cultural de primer ordre malgrat les dificultats.

Felicitem doncs al FITAG per el seu vintè aniversari i desitgem un bon festival a tothom.

 

Glòria Plana i Yanes
Tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona

Per molts anys FITAG! Per molts anys comerç! Per molts anys Girona!

 

Curiosament, el FITAG va néixer el mateix any que la nostra associació i malgrat la distància dels sectors d’activitat que representem, compartim uns valors que ens guiaran sempre: la devoció per la nostra feina, la passió per la nostra gent, pel nostre territori i per la nostra cultura. També compartim la tenacitat necessària per mirar sempre endavant i la capacitat imprescindible per innovar-nos i transformar-nos malgrat les adversitats.

Girona és cultura i Girona és comerç. La simbiosi d’ambdues activitats combinades virtuosament és FITAG, un festival que ha sabut enamorar companyies amateurs d’arreu del món i amants del teatre de totes les condicions, un festival valent que ha enamorat també el nostre comerç.

Aquest any, el FITAG esdevé ben especial per a nosaltres, per al petit comerç de Girona, i li estem immensament agraïts per deixar-nos formar-ne part a través dels aparadors teatrals, una proposta increïblement original que de ben segur farà les delícies dels gironins i visitants.

Dotze botigues, dotze escenaris i un gran programa que ningú s’hauria de perdre. L’espectacle està servit i ho està al cor de la ciutat.

Volem expressar a l’organització del festival i a totes les persones que rere bastidors el fan possible, la nostra gratitud i a tots els comerciants que aquest any brinden les seves botigues, la seva implicació. Per molts anys FITAG!, per molts anys COMERÇ!, per molts anys GIRONA!, aquest agost, tornem a tenir un bon motiu d’alegria, d’orgull i de celebració.

 

Josep Maria Noguer i Perafita
President
Girona Centre Eix Comercial

Un projecte engrescador

 

Quan en  Martí Peraferrer, director de Fitag, em va proposar  la possibilitat de participar en la dinamització d’espais comercials de Girona, amb la idea d’obrir el Festival a la ciutat, em vaig traslladar  automàticament als meus inicis teatrals com a actor de carrer i a tants i tan bons records emmagatzemats en el meu disc dur, talla 60 per a barrets, i si, en aquest cas, podem utilitzar, a més, aquests petits espais que els comerços gironins ens han posat a disposició,  a manera de mini escenaris, quin millor aparador pot tenir aquest festival?

La resposta a aquesta proposta, coordinada de manera extraordinària per Cassandra Lungu, tant dels comerciants gironins com de les actrius i actors de la regió, ha estat il·lusionant de totes totes i la meva proposta artística partirà del producte específic sobre el qual se sustenten cadascuna de les botigues participants fins a trobar la teatralitat subjacent en qualsevol context, al llarg d’un procés creatiu curt però intens, per desenvolupar partitures escèniques basades en la gestualitat i recolzades en ambients sonors determinats, fins a poder gaudir amb els transeünts d’unes píndoles teatrals a peu de carrer durant els matins del FITAG.

 

Jesús Manchón
Director i pedagog teatral