PRESENTACIÓ

Catalunya és terra d’actors i actrius. El teatre forma part de la cultura del nostre país. No hi ha municipi que no disposi d’una petita companyia. Majoritàriament la constitueixen amateurs, que en molts casos s’hi queden tota la vida. Elencs on els més joves debuten fent de Lluquet i Rovelló a la representació d’Els pastorets i acaben representant el personatge de Satanàs quan el cabell ja se’ls ha tornat blanc.

 

Algunes d’aquestes persones aspiren a l’èxit i al reconeixement social. D’altres senzillament volen gaudir d’una bona estona posant-se en la pell de tota mena de personatges que prenen vida dalt d’un escenari fins que baixa el teló. En qualsevol dels casos, l’aspiració personal està a disposició d’un bé comú: fer gaudir el públic.

 

A la Diputació de Girona estem convençuts que cal fomentar i protegir aquest bé immaterial. Per aquest motiu anualment, amb el suport de la Casa de Cultura, la Generalitat i l’Ajuntament de Girona, impulsem el Festival Internacional de Teatre Amateur, el FITAG, que enguany arriba a la divuitena edició. Entre el 28 d’agost i l’1 de setembre, Girona i municipis de l’entorn acolliran les actuacions de companyies gironines i d’altres d’arreu del món, cadascuna amb una història per explicar davant i darrere l’escenari.

 

El FITAG és una eina amb múltiples cares, que no serveix només perquè els elencs es mostrin davant un públic que potser els descobrirà per primer cop. Anem més lluny: potenciem la xarxa creada a l’entorn de FITAG als Municipis, perquè cada cop n’hi hagi més que acullin representacions, i apostem per incentivar petites col·laboracions de les companyies internacionals en les diferents parts del festival. També continuem donant suport a l’Ajuntament de Girona per consolidar una iniciativa nascuda l’any passat: FITAG als Barris.

 

Per a la Diputació el més important és que el FITAG sigui el catalitzador d’intercanvis i de projectes entre companyies. Les institucions posem la infraestructura material i econòmica, i generem l’ambient perquè creixi la llavor de les col·laboracions, beneficioses per a les companyies. Estem assolim l’objectiu.

 

Espectadors, companyies, s’aixeca el teló. Gaudiu del teatre, mirall, a voltes graciós, a voltes cruel, de la vida!

 

Pere Vila i Fulcarà

President de la Diputació de Girona

 

Girona, 10 de juliol de 2018

 

EL FESTIVAL INTERNACIONAL DE TEATRE AMATEUR DE GIRONA (FITAG)

 

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) entra a la divuitena edició a una velocitat de creuer. Amb les divuit edicions compleix la majoria d’edat. Tota la feina feta en les edicions anteriors comença a donar fruits, uns fruits que venen en forma de reconeixements, moltes més peticions de participació, propostes de col·laboracions internacionals i representacions de grups locals amateurs en festivals de fora del nostre territori. Però sobretot el FITAG sent l’escalf i l’agraïment del sector teatral amateur de les nostres comarques, que li fa costat i l’acompanya durant tot l’any.

 

El FITAG ja s’ha convertit en una eina i un paraigua, i va molt més enllà de la feina també necessària d’aparador de les produccions teatrals amateurs de les comarques gironines. No és un festival previsible. S’intenta ser present tot l’any en esdeveniments internacionals del nostre sector i aportar en cada edició alguna fórmula nova de participació i de debat.

 

El festival té vocació de líder, d’àrbitre i d’àgora del sector teatral amateur local i internacional. És una finestra oberta al món des d’on mirem i des d’on ens miren. En edicions anteriors començàvem a sentim que l’ambient que es respira al teatre amateur de casa nostra –i de retruc de tot el món– comença a donar mostres d’optimisme i de recuperació. Segurament no serà com abans de la gran crisi econòmica i de voluntariat cultural, però potser tampoc cal mirar enrere. Potser cal reinventar-se.

 

El teatre, com la vida, sempre s’ha de mirar de cara i mai girar la mirada enrere amb recança de temps viscuts. Vivint els cinc dies del FITAG es pot sentir la força de la gent, del públic i dels artistes, i el mateix FITAG la pren com a penyora i li dona forma de festival, de punt de trobada, de congrés d’emocions, de noves amistats per sempre i de vivències teatrals compartides. El FITAG seguirà sent el vaixell sempre que tingui marineres i mariners atrevits per emprendre nous viatges escènics a canvi d’uns instants de felicitat, acompanyats de pobles i viles constructors de ports i cales on arrecerar-se. De moment aquesta divuitena edició té les cabines i els rebosts ja replets de propostes i de somnis teatrals nascuts únicament de l’amor a aquest art i del temps lliure… I, com diu la cançó bandera del FITAG, «i aquest estiu, Girona et somriu, i et porta el FITAG i el teatre de nou».

 

Som-hi, doncs. Comença el viatge anual cap al país dels qui es donen al teatre i el porten com a signe d’identitat personal al seu cor.

 

Martí Peraferrer i Vayreda
Director del FITAG

CONTACTE

Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb el director del Festival. Sr. Martí Peraferrer
Tel. +34 679 201 767 / 972 202 013