PRESENTACIÓ

L’EDICIÓ VINTENA, L’ANY DEL DOBLE VINT

 

Nascut, com a El Pati, l’estiu de 1998, del 24 al 28 d’agost, torna el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, en la seva vintena edició, aquest any del doble vint. En aquesta vint-i-dos anys s’ha consolidat com un referent en l’àmbit internacional per a totes les persones que, des del món amateur, pugen a dalt d’un escenari i ens transmeten la màgia del teatre. Vint edicions que han transformat un festival que naixia amb tota la modèstia però amb tota l’ambició, en una cita d’obligada atenció per a espectadors, programadors, agents i cercatalents.

El FITAG és, també, una més de les eines de les quals ens hem dotat per donar a conèixer arreu la riquesa patrimonial i cultural del nostre territori. Pobles i ciutats amb caràcter propi i una identitat molt marcada; part fonamental d’un projecte comú de país i d’una manera d’entendre el món.

Sortir a escena és una bona metàfora de la vida, independentment d’allò que es mostri al públic. Una persona o un grup de persones, segons el cas, s’enfronten a la incertesa de desconèixer si al pati de butaques l’auditori respondrà positivament. Només el que passa després del darrer segon (el caràcter dels aplaudiments) revela a l’artista si ha connectat amb l’audiència.

Aquest any la metàfora té ple sentit. El Covid-19 ha trastocat les vides de tothom i malauradament n’ha manllevat moltes. El virus ens ha abocat a una realitat, com  a mínim, inesperada. Adequar-s’hi és no només un repte sinó una obligació. Les normes de distanciament  per evitar un rebrot i la reducció dels aforaments ens faran veure i viure els espectacles d’una manera diferent però el teatre serà espai de retrobament social. El FITAG ens farà recordar que som gregaris, que gaudim de riure o plorar junts.

Aquest FITAG és especial. La cultura ens ajudarà a omplir, ni qui sigui una mica, buits que la malaltia ens ha deixat.  Defugint la rutina, el teatre, sempre viu i canviant, s’adapta als nous temps i evoluciona. I en aquesta vintena edició, el FITAG torna reconvertit com a símbol de resistència d’un sector cultural acostumat a lluitar contra l’adversitat i que sap reinventar-se sempre que calgui.  Amunt el teló!!

 

Miquel Noguer i Planas
President de la Diputació de Girona

CONTACTE

Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb el director del Festival. Sr. Martí Peraferrer
Tel. +34 679 201 767 / 972 202 013