FITAG ALS BARRIS. ESPECTACLE 20 EDICIONS. GIRONA PREN VIDA

Un FITAG símbol de resistència

 

Fidel a la tradició de que el teatre sigui ben viu, canviant i adaptat a l’evolució dels temps, en aquest any estrany i complicat que hem hagut de viure en part confinats, arriba aquest agost, i amb aquest ja en fa 20 edicions, el Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona. Del 25 al 29 d’agost les comarques de Girona tornaran a ser una concentració d’explosió artística com hagí ha estat des d’aquella primera edició d’El Pati el 1998.

El FITAG no és només una oportunitat única de descobrir els talents que amaguen les companyies amb clara voluntat amateur sinó que, per la seva idiosincràsia, és una ocasió excel·lent per enamorar-se dels pobles i ciutats gironines i de la seva gent. El festival trena la realitat cultural, patrimonial i física del territori, atesa l’aposta per la descentralització dels espectacles, cosa que enriqueix la proposta que impulsa la Diputació de Girona.

El nombrós públic que assisteix al festival, cada any en nombre creixent, avala la qualitat d’un certamen amb segell de marca, molt estimat pels que hi participen i pel públic, així com reconegut pels programadors culturals. Aquest any, però, el FITAG serà especial, no només perquè arriba a la seva vintena edició, sinó perquè s’ha hagut d’adaptar a la nova realitat vigent que obliga a reduir aforaments i mantenir espais de seguretat. Però el teatre sap adaptar-se als temps i evoluciona d’acord amb ells i per això tornarà, fent l’esforç que calgui, i aconseguirà mantenir un cop més una oferta d’alt nivell.

Cada esdeveniment cultural que transcendeix el nostre marc territorial és una finestra que obrim perquè el món ens conegui. Sempre l’hem sabut aprofitar per millorar com a societat amb l’intercanvi d’experiències amb altres cultures, tant pròximes com llunyanes. Aquest any el FITAG  rebrà companyies del nostre país i de països més propers, però continuarà essent un festival de referència, amateur, no professional, independent, universitari, d’iniciació, de base.

El teatre es tornarà a convertir en l’àgora on els ciutadans ens retrobem per compartir rialles i plors, gràcies a la màgia de l’escenari. Només per aquest motiu, el FITAG és un símbol de resistència i es mereix un fort aplaudiment un any més!!!

 

Albert Piñeira
Vicepresident segon de la Diputació de Girona

Comerç i cultura

 

Girona ha consolidat en els darrers anys el seu posicionionament cultural a nivell nacional i internacional. Aquest posicionament es basa en dos pilars fonamentals, un patrimoni històric i artístic de primer nivell, i un sector creatiu, potent, actiu i competitiu.

L’excel·lència cultural que ha assolit la ciutat és fruit del treball conjunt dels diferents agents privats i públics que configuren el sector de la cultura, un sector que des de l’Ajuntament de Girona considerem clau i estratègic per a la dinamització del teixit econòmic i social de la nostra ciutat. Un exemple de l’aposta que s’està fent des del consistori en l’àmbit cultural és l’impuls i el desenvolupament del “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial”, amb l’objectiu d’incentivar aquest sector per tal que esdevingui un dels eixos vertebradors d’especialització econòmica del territori.

El dinamisme cultural de Girona, amb esdeveniments i festivals d’una gran qualitat repartits al llarg de tot l’any, potencia alhora l’atractivitat de la ciutat com a destinació turística. Un dels esdeveniments anuals de referència que acull la ciutat és el FITAG, que enguany celebra la seva vintena edició, i que torna a situar Girona i la demarcació en l’epicentre internacional del teatre amateur. Un festival que any rere any ha sabut innovar, aportant un toc diferencial a un esdeveniment totalment consolidat a la ciutat. Les càpsules teatrals que es representaran durant la present edició en diferents aparadors comercials, i que vinculen la cultura i el comerç, n’és només una petita mostra.

Els 20 anys del FITAG arriben en un moment difícil per al conjunt de la ciutadania, en el què les sinèrgies entre els diferents agents i sectors econòmics són ara més importants que mai per a reactivar la ciutat en tots els àmbits. Un moment en el què cal posar encara més en valor l’esforç que s’està fent per donar continuïtat a l’activitat econòmica i als esdeveniments en el nou context que estem vivint com a conseqüència de la pandèmia del Covid-19. El FITAG és un clar exemple d’aquest esforç i capacitat de superació. Des de l’Ajuntament de Girona volem reconèixer la gran tasca que fa el festival per continuar posicionant la ciutat com una destinació cultural de primer ordre malgrat les dificultats.

Felicitem doncs al FITAG per el seu vintè aniversari i desitgem un bon festival a tothom.

 

Glòria Plana i Yanes
Tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona

Per molts anys FITAG! Per molts anys comerç! Per molts anys Girona!

 

Curiosament, el FITAG va néixer el mateix any que la nostra associació i malgrat la distància dels sectors d’activitat que representem, compartim uns valors que ens guiaran sempre: la devoció per la nostra feina, la passió per la nostra gent, pel nostre territori i per la nostra cultura. També compartim la tenacitat necessària per mirar sempre endavant i la capacitat imprescindible per innovar-nos i transformar-nos malgrat les adversitats.

Girona és cultura i Girona és comerç. La simbiosi d’ambdues activitats combinades virtuosament és FITAG, un festival que ha sabut enamorar companyies amateurs d’arreu del món i amants del teatre de totes les condicions, un festival valent que ha enamorat també el nostre comerç.

Aquest any, el FITAG esdevé ben especial per a nosaltres, per al petit comerç de Girona, i li estem immensament agraïts per deixar-nos formar-ne part a través dels aparadors teatrals, una proposta increïblement original que de ben segur farà les delícies dels gironins i visitants.

Dotze botigues, dotze escenaris i un gran programa que ningú s’hauria de perdre. L’espectacle està servit i ho està al cor de la ciutat.

Volem expressar a l’organització del festival i a totes les persones que rere bastidors el fan possible, la nostra gratitud i a tots els comerciants que aquest any brinden les seves botigues, la seva implicació. Per molts anys FITAG!, per molts anys COMERÇ!, per molts anys GIRONA!, aquest agost, tornem a tenir un bon motiu d’alegria, d’orgull i de celebració.

 

Josep Maria Noguer i Perafita
President
Girona Centre Eix Comercial

Un projecte engrescador

 

Quan en  Martí Peraferrer, director de Fitag, em va proposar  la possibilitat de participar en la dinamització d’espais comercials de Girona, amb la idea d’obrir el Festival a la ciutat, em vaig traslladar  automàticament als meus inicis teatrals com a actor de carrer i a tants i tan bons records emmagatzemats en el meu disc dur, talla 60 per a barrets, i si, en aquest cas, podem utilitzar, a més, aquests petits espais que els comerços gironins ens han posat a disposició,  a manera de mini escenaris, quin millor aparador pot tenir aquest festival?

La resposta a aquesta proposta, coordinada de manera extraordinària per Cassandra Lungu, tant dels comerciants gironins com de les actrius i actors de la regió, ha estat il·lusionant de totes totes i la meva proposta artística partirà del producte específic sobre el qual se sustenten cadascuna de les botigues participants fins a trobar la teatralitat subjacent en qualsevol context, al llarg d’un procés creatiu curt però intens, per desenvolupar partitures escèniques basades en la gestualitat i recolzades en ambients sonors determinats, fins a poder gaudir amb els transeünts d’unes píndoles teatrals a peu de carrer durant els matins del FITAG.

 

Jesús Manchón
Director i pedagog teatral