Los francisquitos

Divendres 31 d’agost i dissabte 1 de setembre
Centre Cultural La Mercè, 19.30 h

 

Sinopsi de l’obra

 

«A Andalusia, sobretot als pobles del segle passat, les famílies solien tenir un àlies o malnom. En aquesta producció vaig escollir el nom dels francisquitos per l’avi de la família.»

Els francisquitos són una família d’un poble andalús, de ves a saber on; una família qualsevol en què cada personatge, individualment, té les seves inquietuds i una personalitat molt marcada, des dels avis fins als nets.

El nombre de personatges de l’obra teatral s’establirà segons les persones que assisteixin a la producció. La directora Valeria Tejero marcarà les pautes de cada personatge, i introduirà cada membre en el personatge propi d’una família andalusa, obviant els estereotips marcats però aprofitant el folklore i la cultura andalusa per donar veu pròpia, individualment, a cada personatge, perquè, al final de la producció, tots els personatges interactuïn en un menjar familiar i es desprengui la moralitat que totes les famílies, siguin d’on siguin, en certa manera són iguals.

 

Breu història del grup

 

Valeria Tejero Navas (Puente Genil, Còrdova) és antropòloga social i cultural.

 

Obres publicades: El diario de Isabel Suárez (Premi Internacional de Literatura), Loca calé.

 

Obres de teatre escrites: Locura, La danza de Lola, Sinsabores de una bata de cola, Zambra Pasiflora, Locuras de una flamenca, Poemas, Caléndulas del alma, Desde que volví de Cuba, Abiona.

 

Creacions de dansa: Celestina y Melibea, Mananta en la puente, Viernes Santo, Sentió y compàs.

 

Produccions per a altres companyies: Locura (Asociación de Teatro Pontanas, Puente Genil), Sentío y compás i Mananta en la puente (Compañía de Baile Flamenco de Rocío Moreno, Puente Genil), Abiona (Cruz Roja España), Caléndulas del alma (Colores de Calcuta, Índia).

 

Estudis de dansa i companyies: Zángano (balls regionals nacionals i internacionals des dels 7 fins als 15 anys).

 

Estudis de dansa: Matilde Coral, Javier Latorre, Rocío Molina, Rocío Moreno, Pastora Galván, Samah Sulei, Sevilla Dancer Center.

 

Representacions de dansa i teatre – espectacles: Compañía de Danza Zángano, Sentío y compás, Mananta en la puente, Viernes Santo, Celestina y Melibea, Poemas.

 

Teatre: La danza de Lola, Caléndulas del alma, Antígona, Sinsabores de una bata de cola, Zambra Pasiflora, La tierra de Jauja, Zambra Pasiflora.

 

Premis internacionals: A l’Actriu Principal al Festival Internacional de Miami, i Millor Espectacle de Teatre (Safi, el Marroc, i Alexandria, Egipte) amb Sinsabores de una bata de cola.