PRESENTACIÓ

El FITAG (Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona) arriba a la vint-i-unena edició i demostra que és un referent del teatre amateur a Catalunya, a l’Estat espanyol, a Europa i arreu del món.

La voluntat de persistència d’aquest festival és innegable, i ara que tornem cap a la normalitat hem de destacar que l’any passat va ser un dels pocs festivals que va ser valent i que, mantenint el fil i el treball amb el teatre amateur (que tant ho necessitava en aquells moments), va ser organitzat.

El que fa totalment diferent el FITAG d’altres festivals que porten propostes de fora a casa nostra és que exporta el teatre amateur que fem aquí i té molt en compte el territori. I a la inversa: ens nodreix amb el teatre amateur cuinat a fora. 

És una experiència de vivències per als que hi participen i també per als espectadors que va molt més enllà d’uns escenaris i un públic, i en la qual s’entrellacen formació, intercanvi, família, exhibició i històries personals que s’han anat forjant al llarg dels anys. Ho veiem en l’obra inaugural del FITAG 2021, una coproducció amb actors de les comarques gironines, Catalunya i Extremadura que és un clar exemple de la filosofia d’intercanvi, de conèixer llocs nous i de barrejar-se que hi ha en la voluntat del festival.

El FITAG torna, doncs, a ser un referent del teatre no professional de les comarques gironines i serveix d’aparador per a nous talents de l’escena catalana.

És una finestra al món. Una oportunitat per afavorir l’intercanvi cultural, per promocionar internacionalment casa nostra i les companyies de teatre gironines i per nodrir-nos amb les diferents experiències i projectes teatrals.

El festival també treballa a favor del teixit associatiu i fomenta la participació i la cohesió social mitjançant la cultura. Aquest és un fet valuós, per això des de la Diputació de Girona estem molt satisfets d’impulsar aquesta iniciativa i donem les gràcies a totes aquelles persones que fan possible la celebració d’aquesta trobada teatral, que neix de la voluntat de treballar i d’esforçar-se per una passió.

Prova del fet que ens hem convertit en un dels festivals més representatius del territori és que el premi més important de teatre amateur que es dona a l’Estat espanyol —Premios Juan Mayorga— consisteix en una actuació al FITAG.

Aquesta és una iniciativa per la qual la Diputació aposta de manera ferma, com a resposta a la seva voluntat de servei a tots els municipis de les comarques gironines, i en valora el significat tan positiu que té per al desenvolupament cultural de la demarcació de Girona.

Gràcies a tots aquells que feu possible aquest festival de teatre.

 

Miquel Noguer i Planas
President de la Diputació de Girona

____________________________________________________________________________________________________________

 

Tothom sap que la cultura és un dels sectors de la societat que més es ressent dels moments de dificultat i que, per la seva fragilitat, cal protegir. En l’àmbit cultural costa molt construir i mantenir, però molt poc destruir i desaparèixer.

L’equip del FITAG teníem molt clar que en temps de pandèmia calia arremangar-se, deixar-s’hi la pell de veritat i treballar més que mai per no perdre la dinàmica anual i malbaratar tot el patrimoni humà i de col·laboracions que havíem teixit durant molts anys. 

L’any 2020 vam poder tirar endavant una edició del FITAG de resistència. Va ser David contra Goliat, i ho vàrem aconseguir. Vam mantenir sense fissures la baula del treball fet fins al moment. Aquella serà una edició que tots portarem al cor per la infinitat de moments emotius i sota mínims que els «valents i valentes», tant companyies com espectadors, vàrem viure. Però deixeu-me dir que la que considero clau no és l’edició de la resistència, sinó la d’enguany, la de la recuperació en temps encara d’incerteses, malgrat que ja s’albira un horitzó més esperançador. 

Com a director del FITAG, em faig una pregunta: La ciutadania, el nostre públic, la gent que ens estimava, han caigut per la tirania d’una por (aquesta maleïda enemiga invisible) que els ha minat la il·lusió i les ganes de tornar a sortir al carrer per viure en comunitat la cerimònia del teatre del món, que és la festa del FITAG? 

L’edició del FITAG del 2021 és clau; és la de l’aixecament del vol per tornar a viatjar pel teatre local i internacional que ens portaran enguany les companyies a la ciutat de Girona i als set municipis satèl·lit de les comarques gironines que ens acompanyen en aquesta aventura tan «necessària» per a tothom. Espectadors del món, feu-nos confiança i pugeu al nostre avió de somnis, d’històries i de felicitat teatral. 

Tenim la millor tripulació i les millors destinacions per a vosaltres. Us esperem a la terminal, tiquet en mà i preparats per aixecar el vol, del nostre ànim, de la nostra cultura teatral de base i de la nostra existència en general.

Us esperem. Us necessitem. Us estimem.

Martí Peraferrer i Vayreda
Director del FITAG

CONTACTE

Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb el director del Festival. Sr. Martí Peraferrer
Tel. +34 679 201 767 / 972 202 013