PRESENTACIÓ

Girona torna a obrir els escenaris de la ciutat al teatre de base. Actrius i actors amateurs es retroben amb els espectadors en la vint-i-dosena edició de la mostra internacional de teatre amateur de Girona, el FITAG. Entre el 23 i el 27 d’agost, diverses companyies de casa nostra i altres de provinents de la resta de l’Estat i d’arreu del món foguejaran talent i creativitat davant d’un públic entregat però exigent.

Les edicions successives del FITAG han demostrat que a les comarques gironines i a Catalunya hi ha molt de talent i que les companyies són molt exigents amb elles mateixes, malgrat que encara no hagin pogut adquirir l’etiqueta de «professionals». Aquesta vocació de superació, de connectar amb el públic, és el que fa que el FITAG sigui una mostra reconeguda arreu, que atrau públic de contrades llunyanes.

El FITAG també presenta, com és habitual, un tast de companyies provinents d’altres contrades de l’Estat i també del panorama internacional, cosa que contribueix a fer un interessant i potent intercanvi cultural, i reforça llaços que permeten crear un circuit que supera fronteres i oceans. Generar les condicions d’aquest primer pas és una de les obligacions de les administracions públiques. Enguany, el lema del Festival és «El teatre de la gent». El teatre —sigui independent o professional— és una de les arts escèniques menys mercantilitzada; això fa que el centre de la proposta creativa siguin les persones, no els decorats ni els efectes especials. Els gestos, les mirades, el text, l’autenticitat, el fet de saber arribar a la gent, són la base de l’èxit de les propostes que s’ofereixen a l’audiència.

El FITAG tornarà a ser present a diversos municipis, que acolliran companyies del país —de Navarra, el País Basc, l’Aragó, Astúries, les Illes Balears o Castella—, i també procedents de Colòmbia, l’Argentina, Mèxic, el Perú, Portugal, Suïssa i Ucraïna. També s’estrenarà una coproducció amb la companyia gallega Noite Bohemia, que presentarà El mercader de Venecia. La Diputació, com ha fet des del naixement del Festival, continua impulsant una política d’obertura màxima, perquè entenem que la diversitat enriqueix i possibilita sinergies que acaben esdevenint coproduccions d’èxit.

Sortiu i gaudiu!

 

Miquel Noguer i Planas
President de la Diputació de Girona

____________________________________________________________________________________________________________

 

Després de 18 anys dirigint un equip humà meravellós i compromès amb aquest festival i de viure experiències teatrals inoblidables, és un plaer tornar a presentar una nova edició, la vint-i-dosena, d’aquest esdeveniment cultural teatral en el qual, mitjançant una excusa internacional, volem presentar i promocionar alguns dels millors espectacles de la collita anual del teatre amateur de les comarques gironines.

No ens cansarem de dir que nosaltres no tenim la vocació de dedicar-nos només a l’exhibició de peces teatrals de casa nostra i de tot el món, sinó que, a més a més, volem anar més enllà. Així, doncs, proposem una experiència vital teatral de cinc dies intensos, en una ciutat ideal i amable com és Girona, on tots els equipaments culturals teatrals obren les portes per donar vida a la gran i disposada àgora d’amants del teatre, els que el fan i els que el miren, i esdevé així un punt de trobada ple de vivències inoblidables per a tothom que s’acosta al FITAG-Girona.

Vull fer arribar l’agraïment, especialment, a tots els municipis gironins que donen profunditat al nostre festival i el fan més gran dins la proposta de FITAG Municipis. Aquesta fórmula de dispersió en el territori ens dona la nota distintiva i diferencial que molts altres festivals admiren.

Estem orgullosos d’haver portat aquest esdeveniment teatral popular i de base a jugar a la primera divisió mundial dels festivals internacional de la seva categoria. Ens omple de satisfacció que el nom de Girona i les seves produccions teatrals de base siguin promocionades i puguin crear ponts d’intercanvi molt més enllà dels seus entorns naturals d’exhibició.

Volem que després d’uns quants anys de contenció a causa de la pandèmia torni la gran festa major del teatre amateur a Girona, i que torni a lluir amb tota l’esplendor, omplint teatres, generant noves oportunitats d’amistat i col·laboracions, i aportant experiències pedagògiques i enriquiment humà dins el nostre col·lectiu.

El FITAG-Girona va néixer per fer feliç la gent que estima el teatre sense condicions.
Esperem tornar-ho a aconseguir.
Llarga vida al FITAG-Girona.

Martí Peraferrer i Vayreda
Director del FITAG

CONTACTE

Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb el director del Festival. Sr. Martí Peraferrer
Tel. +34 679 201 767 / 972 202 013