EDICIONS ANTERIORS

L’estiu de 1998 es va celebrar el primer Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, batejat amb el nom d’«El Pati» en al·lusió a l’espai que el va acollir, el pati de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

En tractar-se d’una experiència inèdita, aquella iniciativa va requerir un gran esforç d’organització. La recompensa, però, va ser l’èxit assolit: hi van participar grups d’arreu del món amb propostes teatrals de qualitat, l’acollida del públic va ser més que satisfactòria i, encara més important, es va aconseguir convertir la ciutat de Girona en punt de trobada del món del teatre amateur, oferint als grups la possibilitat d’intercanviar experiències i conèixer tècniques teatrals i propostes creatives de països amb cultures diferents.

Davant d’un balanç tan positiu, la Diputació de Girona va decidir donar continuïtat, amb caràcter biennal, al Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, i se’n va anunciar una segona edició per a l’estiu del 2000. En aquesta ocasió, el pati de la Casa de Cultura es va mantenir com a escenari principal, però s’hi va afegir la Sala La Planeta com a espai complementari per a algunes representacions. Sota la direcció artística i tècnica de Jep Sánchez, es va aconseguir una selecció més equilibrada, més plural i de més qualitat de les companyies participants.

La tercera edició del Festival, que va tenir lloc al setembre del 2002, va perdre el nom d’«El Pati» en canviar d’emplaçament i va passar a anomenar-se «Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG)», nom amb què es coneix encara ara. Les representacions es van traslladar al Teatre Sant Domènec, al pati de la Diputació i a la Sala La Planeta. La novetat d’aquesta edició va ser l’estrena d’un espectacle produït per l’Associació Teatral de les Comarques Gironines, amb el suport de la Diputació, i representat únicament per actors amateurs gironins. L’obra, titulada Mowgli. L’altre llibre de les terres verges, va ser molt ben acollida pel públic i per la crítica.

El 2004, Teatre de Guerrilla va assumir la direcció artística del FITAG, que es va incorporar al Supermercat de Teatre de Catalunya com una oferta més. El Festival adoptava, a partir d’aleshores, una periodicitat anual.

En la cinquena edició del FITAG, es va iniciar una nova etapa, amb l’actor i director teatral Martí Peraferrer com a nou cap artístic, tornant a funcionar de manera independent, i recuperant la Casa de Cultura de la Diputació de Girona com a escenari principal i com a punt de trobada dels grups participants. L’objectiu principal d’aquest nou equip ha estat des del primer dia obrir aquest espai d’intercanvi teatral al públic visitant, amb la intenció que el FITAG sintonitzi cada cop més amb la ciutat. Potenciar la participació dels grups amateurs gironins és una de les màximes fites que s’ha marcat Martí Peraferrer. L’augment de sol•licituds de participació internacionals, la presència cada cop més elevada de grups gironins dins la seva graella i el suport multitudinari del públic omplint les seves representacions, certifica la via ascendent de reconeixement i la consolidació d’aquest festival d’estiu gironí com un acte cultural teatral cada cop més arrelat a casa nostra.